Fra fylkeskommunens hjemmeside

Fylkeskommunen med å finansiere ubåt til å rydde avfall i sjøen

Søgne Dykkerklubb har søkt Vest-Agder fylkeskommune om 45 000 kroner til å finansiere en fjernstyrt undervannsbåt av typen «Videoray ROV». Den skal benyttes i arbeidet med å rydde avfall i sjøen. De siste årene har dykkerklubben i Dykkerforbundets regi deltatt aktivt i rydding av marint avfall. Hovedutvalg for samferdsel, arael og miljø har enstemmig besluttet at fylkeskommunen skal bidra med det beløpet dykkerklubben har søkt om.

Søgne dykkerklubb ønsker  å utvide ryddeaktiviteten og ser etter nye satsingsområder for å finne flere plastvrak og fiskeredskaper. Til dette vil klubben gå til anskaffelse av en fjernstyrt undervannsbåt.

Søgne dykkerklubb er engasjert i flere ryddeprosjekter og har blant annet hentet opp 564 fiskeredskaper, såkalte «spøkelsesredskaper», startet fire ryddeaksjoner i Lundeelva og Høllen, samt deltatt i ryddeaksjon i Søgneelva. I tillegg har Søgne dykkerklubb samarbeidet med tre andre dykkerklubber for å fjerne plastvrak fra sjøen. Etter denne ryddeaksjonen ble cirka.ti  tonn avfall og 40 m3 knust glassfiber fra 16 båtvrak levert til gjenvinning.

En «Videoray ROV» med nøyaktig posisjoneringsutstyr, kartsystem og filmkamera vil kunne lokalisere avfall effektivt. Fartøyet er utstyrt med en klo som kan plukke opp lettere fiskeredskaper.

Med en undervannsbåt vil dykkerklubben kunne utvide søket etter marint avfall i områder hvor de i dag ikke har rekkevidde, både dypere og lenger til havs.  Klubben mener de kan få opp store mengder fiskeredskaper og plastbåter. Muligheten for å kunne gjennomføre en nøyaktig posisjonering av avfall gir også muligheter for å registrere avfallet for videre å gjennomføre en planlagt henteaksjon. Søgne Dykkerklubb har i den forbindelse vært i kontakt med fiskeflåten ang. lokalisering av et større antall tråler og store garnlenker som ligger igjen på havbunnen mellom kysten av Norge og grensen til Danmark. Ubåten vil kunne søke opp og gi nøyaktige posisjoner slik at kystverket kan plukke opp det registrerte avfallet under sine aksjoner.

Klubben ønsker også å stille fartøyet til disposisjon for andre organisasjoner som kan ha nytte av båten. Blant annet er Røde kors svært positive og signaliserer at de ønsker å benytte fartøyet i leteaksjoner etter savnede personer. De vil også delta i søk etter marint avfall som øvelse til søk etter savnede personer.

 

Reklame

Én tanke om “Fra fylkeskommunens hjemmeside”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s