Tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet

Dykkerklubben ble meldt til arbeidstilsynet etter plastbåtaksjonen og de har hatt tilsyn med kontroll av prosedyrer, sikkerhetsvurderinger osv. De hadde en åpen holdning og viste oppriktig interesse for hva som skjer i sportsdykkermiljøet.

Ettersom det har vært mye diskusjon på sosiale medier og tilsynsresultatet har stor interesse for andre klubber som utfører rydding gjengir vi her hele tilsynsrapporten med unntak av formell tekst, adresser ol.

Steinar

Arbeidstilsynet kontrollerte om virksomheten jobber systematisk og forebyggende med helse, miljø og sikkerhet (HMS). Tilsynet var ledd i ordinær oppfølging av virksomheter som utfører arbeid under vann/arbeidsdykking.

Oppsummering av tilsynet

Søgne dykkerklubb har 100 registrerte medlemmer og drives av frivillighet. Klubben har sammen med andre dykkerklubber gått sammen om å søke midler fra Miljøvernsdirektoratet for å merke og fjerne eierløse båter som ligger på havbunnen langs kysten i Agder.

I forkant av aksjonen planla dykkerklubben aktiviteten sammen med andre klubber og vurderte hva som kunne medføre risiko. Det ble bestemt å inngå en avtale med et arbeidsdykkerfirma som skulle påta seg jobben med å feste løfteinnretninger på båtene før heving. Det ble fortalt at klubbmedlemmene kun har merket båtene med GPS og ballonger og at dykkerklubben ikke har deltatt i stropping og heving av båtene.

I samtale med Arbeidstilsynet fremkom det at dykkerklubben også deltar i andre ryddeaksjoner. Da plukker medlemmene søppel i havneområdet, som flasker, mobiler, sykler, poser, dekk, handlevogner etc. ned til 2-5 meter. Ved ryddeaksjoner sperrer de av området og klubbmedlemmene dykker to og to sammen. De har også vakter på land. Det blir plassert bigbag- sekker på bund som de legger søppelet oppi. Sekkene blir senere hevet med lastebilkran uten at det her blir gjennomført noen dykkeaktivitet.

Dykkerklubben utfører også dugnad i flere elver i nærområdet sammen med andre frivillige organisasjoner. Det blir ryddet søppel langs land og på grunt vann. Søppelet er av mindre størrelse.

På bakgrunn av den informasjon Arbeidstilsynet fikk på tilsynet vurderer vi at dykkerklubben helhetsvurderer aktivitetene og gjør konkrete vurderinger fra aksjon til aksjon. På bakgrunn av en risikovurdering har dykkerklubben vurdert hva som kunne medføre risiko for dykkerne, som stropping og heving av båter, og hva som ikke medfører risiko, som plukking av lettere søppel i havneområdet.

Grensen mellom arbeidsdykking og frivillig innsats er vanskelig å trekke. En foreløpig vurdering fra Arbeidstilsynet er at risikoen med å finne og merke eierløse båter ikke trenger å være så stor (vi forutsetter at sportsdykkerne ikke deltar i hevingen). Men risikoen ved dykkingen må også i fremtiden vurderes konkret i forhold til de ulike dykkeoperasjoner. For eksempel kan opprydding i havnebasseng og elver også være farlig f.eks. ved forurensning på bunnen, avløp, dårlig sikt, muligheter for å sette seg fast, at man går under kaier o.l. Ved risiko må dykkerklubben vurdere å leie inn arbeidsdykkere.

Arbeidstilsynet mener at det ikke er grunn til å gi dere varsel om pålegg for de temaene vi gikk gjennom.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s